Dennis -Nyuddannet jagthundeinstruktør
Hen over foråret, og sommeren 2021 har jeg deltaget i og afsluttet Danmarks Jægerforbunds uddannelse som jagthundeinstruktør. Dette lille indlæg er et beskedent forsøg på at sætte ord på overvejelserne før, oplevelserne under samt ideerne efter det netop overståede kursus hos DF.
Jeg er vokset op i en familie hvor vi altid havde hund – dog ikke jagthunde men alm. familiehunde af mange forskellige størrelser og racer. Min far gik aldrig til hundetræning – alligevel havde han altid styr på vores hunde. Han havde altid hundenes respekt – ikke frygt, men god gammeldags respekt af den rigtige slags.
Efter at være flyttet hjemmefra fik jeg min egne første hund – en boxer. Igen ingen hundetræning, men det gik faktisk meget godt. Den lystrede rimeligt fint, og med 2 lange daglige gåture, så blev hunden en helt almindelig velfungerende familiehund der trivedes godt.
Så kom der en lang årrække på ca. 10 år, hvor jeg ikke havde hund, men efter at have mødt min hustru blev tiden inde til at have hund igen. Valget faldt på en beagle ud fra en lang række kriterier og kompromiser: Hverken for stor eller for lille, minimal pelspleje, en aktiv hund man kan bruge til noget, omgængelig samt egnet som alm. familiehund.
Interessen for hundetræning og det at arbejde med hunde kom samtidigt med vores beagle, da vi fik en masse velmenende råd: ”De skal aktiveres meget”, ”de skal have lange gåture”, ”jagtinstinkterne skal bruges. da de ellers splitter hjemmet ad”, ”I skal have mere end en hund, da de ikke egner sig til at være alene” osv. osv. Hovedet på sømmet blev dog, at alle erfarne beagleejere lagde vægt på samme formaning: ”Den skal ALTID være i snor – man kan ikke gå med dem uden snor – så stikker de af”.
Denne udfordring var for mig umulig at ignorere, og det kickstartede min rejse ind i den mangfoldige verden af hundetræning. Jeg har deltaget i træning i specialklub og hos DKK, og jeg har trænet mange ting i lydighed, schweiss, agility m.m. Da min første beagle var små 2 år tilmeldte vi os et lydighedshold ved Kronjyllands jagtforening. Det var tilbage i 2004. Dengang trænede vi som i dag ved klubhuset om vinteren samt på Nordre Fællede i foråret.
Det var mit møde med Kronjyllands Jagtforening, der igangsatte, at jeg tog jagttegn, og mine første 2 beagler kom da også med på jagt – og med hjem igen 😊
Efter at vores søn fik konstateret allergi, så valgte vi naturligvis ikke at genanskaffe os ny hund da vores 2 første hunde gik bort, og vores familie undlod at have hunde i ca. 6 år. For 3 år siden testede vi vores søn for hundeallergi igen, og da han ikke fik symptomer, så fik vi igen hund.
Vi fandt en hvalpehold hos en privat hundetræner og herefter var det tilbage til Kronjyllands Jagtforening. Efter at have deltaget i et par hold, blev jeg spurgt, om jeg var interesseret i at blive tilmeldt en instruktøruddannelse ved DF. Det kunne jeg naturligvis kun takke ja til.
Instruktøruddannelsen for jagthundeførere ved DF foregår i 3 moduler: Modul 1: Teori, modul 2: praktik og modul 3: instruktionsteknik. Jeg var så privilegeret at tage uddannelsen sammen med Anders og Sophie fra vores klub, som begge også netop er nyuddannet. Modul 1 og modul 2 foregik ved DF i Kalø og modul 3 blev afholdt ved Stoholm Jagtforening.
På Kalø var vi ca. 20 deltagere. En meget mangfoldig skare af passionerede hunde-mennesker – alle med forskellig motivation for at tage uddannelsen. De fleste var der for at blive instruktør i deres respektive klubber, men der var også nogen, som skulle bruge uddannelse i privat regi og enkelte var der som hundefører – blot for at blive klogere på det at føre hund.
Teoridelen – som tager 2 dage – er en skøn blanding af indblik i hundens hjerne og diverse læringsprincipper samt adfærd, motivation og samarbejde. Det hele bygget op omkring de nyeste principper, som bygger på positiv indlæring. Meget af indholdet kunne jeg genkende – blot med en masse nye begreber, ord og vendinger. Noget var helt nyt og andet var en decideret åbenbaring. Personligt gik jeg fra teoridelen med en masse nye værktøje,r der nu skulle omsættes til praktisk brug. Med i bagagen kom ”grundfærdigheder”, læringsprincipper, 4 uf af 5 reglen, ”de 3 k´er”, baglæns-kædning, habituering, skjult læring, læringsprincipperne og meget mere.
Praktikdelen – som også var et 2 dags kursus – var primært med det formål for øje, at den indlærte teoridel nu skulle omsættes til praktik. Praktikmodulet havde bl.a. det formål, at på dag 2 ville alle blive inddelt i 3 grupper, der hver skulle instruere de øvrige grupper i 3 af de mest grundlæggende færdigheder en hund skal kunne på jagt: Ro på post, dirigering og apportering. Øvelserne havde ikke til formål at vise dygtige hunde – men havde til formål at vise, hvordan man kan lære hundeførere til at få en dygtigere hund. På praktikdelen var der blandt mange en generel misforståelse: Mange troede, at vi ville blive vist en masse øvelser vedr. hvordan man får styr på en række færdigheder, således at vi ville gå fra kurset med en færdig opskrift på, hvordan man får en dygtig hund. Enkelte blev vist lidt skuffede over dette, at man ikke fik en færdig recept, så vi alle kunne tage hjem og træne vores hunde op til at blive dygtige jagthunde.
Som den ene instruktør på kurset så rigtigt sagde: ”Vi er ikke interesseret i at alle jagthundeklubber træner fuldstændigt ensartet. Det vil kvæle det frie initiativ og dermed videreudvikling – vi er netop interesseret i mangfoldighed og udvikling – inden for de af DF fastsatte etiske retningslinjer”.
Instruktionsteknik er et en-dagskursus der principielt intet har med hund at gøre. Dette modul er det samme uanset om er ved at uddanne sig som instruktør inde for riffel, flugtskydning, jagthorn eller hund. Modulet er bygget op med det formål at klæde folk på til at kunne afholde en eller anden form for instruktion ud fra de 3 grundprincipper: Forberedelse, afholdelse (eksekvering) og evaluering.
Nyuddannet jagthundeinstruktør – og hva´ så nu?
Her til efteråret har vi afholdt kursus for hvalpe og unghunde i en ridehal i Tebbestrup. Jeg har fået lov til at deltage sammen med Alice og Peter, og jeg har haft det privilegium at koncentrere mig om de 5 yngste hvalpe. Jeg har forsøgt at omsætte min nye viden fra det netop overstående kursus, og mit personlige mål er, at vise hundeførerne mange at de forskellige måder og metoder der findes til den kontinuerlige træning og forbedring af vores jagthunde.
Skal vi som hundeinstruktører træne hundeførernes hunde? Jeg vil mene nej. Skal vi fortælle hundefører hvordan de skal gå hjem og træne deres hunde? Nogle vil mene ja – andre vil mene nej. Jeg mener, at vi som instruktører ikke skal undervise andres hunde. Vi skal undervise hundeførerne, således at de selv kan gå hjem og træne deres egne hunde.
Jeg tror på, at vi som instruktører skal virke som en øjenåbner for klubbens hundefører. Vi skal præsentere en række forskellige træningsmetoder, og vi skal være i stand til at kunne præsentere løsningsforslag på de udfordringer vi alle støder på med vores hunde i deres kontinuerlige udvikling. Og måske vigtigst af alt: Vi skal gøre træningen varierende, afvekslende og holde den i fortsat udvikling med den nyeste viden, så hundeførerne har lyst til fortsat at komme i klubben og dermed udvikle deres hunde til glæde og gavn for jagten.
Jeg glæder mig til mange gode og dejlige oplevelser med jer og jeres hunde 😊
Med venlig hilsen
Dennis